Asztalitenisz

adogatógépekButterfly asztalitenisz adogatógép: a fáradhatatlan edzőpartner

Az asztalitenisz adogatógép története dióhéjban

Noha maga a ping pong története közel 140 évvel ez előttig, a Viktoriánus Anglia 1880-as éveiig nyúlik vissza, az asztalitenisz adogatógép feltalálásáig ezt követően még nagyon hosszú időnek kellett eltelnie. Az első ping pong robot valamikor az 1970-es évek elején készült el -ekkor még csupán hobby célokra- majd hosszas fejlesztő munkát követően az 1980-as évek végén már kereskedelmi forgalomban is megjelentek a partner nélküli gyakorlást és a mozdulatok elsajátítását segítő asztalitenisz adogatógépek. A technológia fejlődésével az adogató gépek „tudása” is egyre nőtt, számos új funkció jelent meg, megsokszorozva ezáltal az elvégezhető gyakorlatok számát. A modern, csúcstechnológiás asztalitenisz adogatógépek képesek a valódi játékszituációk majdnem tökéletes szimulációjára, nélkülözhetetlenek a profik edzésmunkájában, de a ping pongot kedvelő amatőröknek is képesek felejthetetlen élményt nyújtani.

Az asztalitenisz adogatógép

Az asztalitenisz adogatógépek közös jellemzője, hogy előre meghatározott program szerint képesek ping pong labdák kilövésére az asztal egyik feléről a másikra. Számtalan típus, modell és változat létezik a piacon, melyek tudás szintje rendkívül különböző. Vannak, amelyek csupán az előre beállított helyre adják a labdát minden alkalommal, az asztalitenisz adogatógépek csúcsváltozatainál azonban szinte bármely paraméter tetszés szerint szabályozható, majdnem tökéletesen szimulálva a valóságos játékszituációk minden egyes elemét.

Az asztalitenisz adogatógépek legfontosabb szerkezeti elemei

A pingpong robotok legfontosabb szerkezeti elemei lehetnek az alábbiak:

· labda kilövő fej a pingpong labdák meghatározott beállítás szerinti kilövéséhez. Lehet az asztalra erősíthető, vagy önmagában a földön, esetleg a pingpongasztalon álló mechanikai elem

· vezérlő, irányító egység, melyen a játékba hozott labdák, illetve az egyes labdamenetek különböző paraméterei állíthatók

· labdagyűjtő háló (általában a középkategóriájú, vagy annál jobb adogatógépeknél) Bár egyáltalán nem mindegyik asztalitenisz adogatógép képes a labdák begyűjtésére, ez a funkció rendkívül praktikus lehet, hiszen rendszerint vissza is tereli a visszaütött labdákat a kilövő egységhez, lehetővé téve ezzel a folyamatos játékot.

Beállítható funkciók az asztalitenisz adogatógépeken

Az egyes asztalitenisz adogatógép fajták és típusok természetesen igen nagy mértékben különböznek egymástól a beállítható funkciók számában is. A paraméterezhetőség már az egyszerűbb ping pong robotok esetében is széles skálán mozoghat, a csúcskategóriájú gépek esetében azonban szinte bármilyen típusú ütés, vagy adogatás, tetszőleges erősségű, ívű, csavarású és gyakoriságú labdák, helyezési kombinációk beállíthatók, sőt adott lehet a véletlenszerű (random) játék lehetősége is. Ezek együttesen határozzák meg, hogy mennyire realisztikus a játékélmény, és nyilván azt is, hogy milyen mértékben lehet hatékony a gyakorlás, az edzésmunka.

A kereskedelmi forgalomban kapható asztalitenisz adogatógépek esetében -a teljesség igénye nélkül- az alábbi beállítási lehetőségekkel találkozhatunk:

· labdahelyezés beállítása és variációi

· labdasebesség

· gyakoriság (egyes gépek esetében akár 120 labda/perc is lehet)

· ütésfajták (pörgetett, nyesett, oldalfalsos, stb.)

· adogatás (a labda mindkét térfélen pattan)

· gyakorlat sorozatok (előre, gyárilag beállítva, saját beállítással, akár véletlenszerű funkciókkal is)